Zeg eens eerlijk: als iemand jou vraagt wat je verdient, zeg je dit dan? Waarschijnlijk niet. Het merendeel van de Nederlanders praat niet graag over het salaris. Dit zie je jammer genoeg ook terug in vacatureteksten. Wat maakt dat werkgevers niet transparant zijn over het salaris?

Uit onderzoek van Jobdigger blijkt dat slechts 1 op de 3 vacatureteksten concrete informatie over het salaris bevat (zoals een vast bedrag of salarisrange). Vanaf 1 augustus 2022 is er een nieuwe Europese richtlijn ingegaan. Het doel van deze richtlijn is werknemers beter informeren over hun arbeidsvoorwaarden, waaronder het salaris.

Waarom doen werkgevers geheimzinnig over het salaris, terwijl het vermelden ervan juist sollicitanten aantrekt? Erg welkom in een nog steeds krappe arbeidsmarkt, toch? Of zien wij dat verkeerd? Deze redenen horen wij het meest als het gaat om het liever niet vermelden van een salarisrange in de vacaturetekst.

1. Ik wil niet dat salaris de drijfveer is om bij ons te werken

De meest gehoorde reden. Geloof ons, dat is het niet. Een enthousiaste en gemotiveerde sollicitant stapt echt niet alleen over voor het geld. Tijdens een korte telefonische kennismaking of een sollicitatiegesprek haalt een ervaren recruiter, manager of HR adviseur de echte drijfveren van een sollicitant zo naar boven. Feit blijft dat salaris een van de belangrijkste factoren is en blijft om een overstap te maken, omdat de hypotheek/huur, verzekeringen, boodschappen etc. simpelweg betaald moeten worden.

2. De huidige markt vraagt om andere salarissen en dan krijg ik scheve gezichten van de medewerkers die al bij ons werken

Het is altijd goed om te kijken of je salarishuis nog passend is in de huidige markt/tijd en indien nodig aanpassingen te doen bij het huidige personeel. Bepaal vooral je eigen koers en hou vast aan je eigen visie/ideeën. Ook als dat soms lastig is. Daarmee voorkom je dat je salarishuis binnen je organisatie uit verhouding raakt en daarmee scheve gezichten.

3. Ik wil niet dat de concurrentie weet wat wij aan medewerkers betalen

Als je in je vacaturetekst zegt dat je ‘marktconform’ betaald, dan is het toch een reëel salaris voor de functie? Dan kan je net zo goed concrete bedragen noemen. De concurrent zal vast evenveel betalen, want grote kans dat daar ook in de tekst gesproken wordt over een ‘marktconform’ salaris. Misschien betaal je wel meer dan de concurrent en is dat juist in jouw voordeel? Of je betaalt minder dan de concurrent en het geeft je meer inzicht in de reden waarom sollicitanten uitblijven en dat je dit punt wellicht op de agenda moet zetten.

4. Straks haken sollicitanten bij voorbaat al af, omdat het salaris niet passend is, maar wij hebben nog veel meer te bieden

Zet dat dan neer! Uiteraard heb je als werkgever nog veel meer te bieden dan alleen salaris. En dat is juist belangrijk om te vermelden. Wees vanaf het begin open en eerlijk wat je te bieden hebt. Interessante arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, opleidingsbudget of een 13e maand; leuke extra’s, zoals vrijdagmiddagborrels of teamuitjes en andere zaken die het fantastisch maken om bij jullie te werken: noem ze! Het zorgt ervoor dat er sollicitanten reageren op je vacature en dat is toch de bedoeling?!

Daarnaast is het soms ook niet erg dat sollicitanten afhaken. Als het salaris echt niet passend is (wat ook een mogelijkheid is, los van de andere voorwaarden), dan scheelt het beide partijen tijd in het selectieproces.

Dus werkgevers, wat gaan we doen?! Zien we de toegevoegde waarde in van het vermelden van een salaris in de vacaturetekst en gaan wij kijken of het concreet vermelden daarvan daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt? Of is de angst belangrijker dan het aantrekken van de juiste kandidaat? Wij weten het wel! De keuze is aan jullie!