Wij spreken veel mensen en geregeld horen wij dat mensen het niet naar hun zin hebben op hun werk, maar de stap niet durven te zetten om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Vervelend om te horen, want je besteedt elke dag veel tijd op je werk en dan is het zo jammer als je het in die tijd niet naar je zin hebt. Wij vroegen ons af wat mensen tegenhoudt en hebben een aantal redenen op een rijtje gezet. Excuses of logisch? En wat is misschien wel de echte reden dat mensen de stap niet nemen?

  1. Zekerheid

‘Ik heb nu een contract voor onbepaalde tijd’, ‘ik heb een hoog salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden’ en ‘ik weet precies wat er van mij wordt verwacht, waar alles staat en wie ik waarvoor moet hebben’.

Ja, dat voelt allemaal heel fijn en veilig! Maar in hoeverre ben je echt zeker van je toekomst bij het bedrijf? En is dat allemaal belangrijker dan werken in een fijne omgeving?

  1. Het kost teveel tijd en die heb ik echt niet

Je hebt een fulltime baan, een gezellig gezinsleven, een vol sociaal leven en wil ook nog graag sporten of Netflixen na een drukke dag. Dan is er echt geen tijd meer om nog op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Of wel? Kan je het jezelf bijvoorbeeld makkelijker maken door wat mensen in te lichten en te kijken wat er op je pad komt? Of investeer je een uur van je tijd om goed met een recruiter te praten over je wensen en die voor jou te laten kijken wat passend zou kunnen zijn?

  1. Dit is niet het juiste moment

Er zijn verschillende redenen te bedenken, waarom het niet het juiste moment is om over te stappen. Je hebt net een kindje gekregen, een nieuw huis gekocht, je schulden zijn nog niet afbetaald of er komt nog een gesprek met je huidige werkgever aan over je toekomst binnen het bedrijf. Wanneer is het juiste moment? Komt dat wel? En hoe lang ga je daarop wachten?

  1. Eeuwige twijfel

Je twijfelt al een tijdje of je goed zit of een stap wilt maken. De twijfel blijft maar voortduren. Is het wel echt zo erg hier? Wat nou als ik ergens terecht kom waar het nog erger is? Ik weet nu wat ik heb, en niet wat ik krijg. Misschien nog even aankijken of er iets gaat veranderen?

Je hebt een enorme discussie met jezelf waar geen einde aan komt en dus blijf je waar je nu bent. Is dat wat je echt wilt? Liever ongelukkig in je huidige werk, dan een stap maken? Denk je dat je de stap op deze manier überhaupt ooit gaat maken?

Allemaal redenen om de overstap naar een nieuwe baan niet te maken. Herken je er een of meerdere van? En wat zijn het voor jou? Goede redenen om niet verder te gaan kijken of zijn het meer excuus redenen om de echte reden te verbergen? De echte reden is misschien wel angst. Angst voor het nieuwe, onbekende. En dat is logisch! Het overstappen naar een nieuwe baan is echt een enorme stap. Je geeft op wat je hebt, en dat moet je durven en willen.

Wij denken dat het je uiteindelijk meer gaat opleveren om uit je comfort zone te stappen en ervoor te gaan. Onderzoek de mogelijkheden, schakel hulp in waar nodig, praat erover met anderen en ga ervoor! Ook al is het enorm spannend!

Jouw tijd is echt te kostbaar om te besteden aan een baan waar je niet gelukkig bent.