Het nieuwe jaar staat voor de deur en dan gaan er vaak nieuwe wetten en regels in op het gebied van personeel. Er zijn dit jaar geen grote veranderingen in de wet- en regelgeving aan de start van het nieuwe jaar. Wat verandert er in 2022 op het gebied van wet- en regelgeving voor personeel? Wij zetten een aantal belangrijke wijzigingen op een rijtje.
1. Thuiswerkvergoeding
Vanaf 1 januari 2022 mag een werkgever medewerkers die thuiswerken een onbelaste vergoeding geven van maximaal 2 euro per dag. Voor een werkdag kan niet tegelijkertijd de vrijstelling voor een thuiswerkvergoeding als de vrijstelling voor een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer naar de vaste werkplek van toepassing zijn.
2. Einde tijdelijke verhoging vrije ruimte werkkostenregeling
In 2022 komt de tijdelijke verhoging van 3% voor de eerste 400.000 euro, die vanwege Corona was ingevoerd, te vervallen. In 2022 is de vrije ruimte van de werkkostenregeling 1,7% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom en 1,18% over het deel van de loonsom boven de € 400.000. Komt het bedrag van de vergoedingen boven de grens van de vrije ruimte, dan moet de werkgever over dat extra bedrag 80 procent belasting betalen.
3. STAP-budget
Vanaf maart 2022 kunnen medewerkers en werkgevers profiteren van het STAP-budget. Dat is een nieuwe subsidie voor scholing, die bij het UWV kan worden aangevraagd. Het STAP-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. Het budget is maximaal 1.000 euro per persoon per jaar en kan worden ingezet voor persoonlijke ontwikkeling, dus bijvoorbeeld voor opleidingen, cursussen en trainingen.
4. Uitzendkracht heeft sneller recht op vast contract
Per 3 januari 2022 gaat fase A van 78 weken naar 52 weken en fase B gaat van vier naar drie jaar. Dat betekent dat uitzendkrachten uiterlijk na vier jaar recht hebben op een vast contract in plaats van na 5,5 jaar.
5. Pensioenopbouw uitzendkrachten
Uitzendkrachten gaan eerder en meer pensioen opbouwen. De pensioenopbouw start na acht weken in plaats van de huidige 26 weken. Ook stijgt het pensioengevend salaris.
6. Transitievergoeding
De maximale transitievergoeding stijgt van 84.000 euro bruto naar 86.000 euro bruto.
7. Geen rookruimtes op de werkvloer
Vanaf 1 januari 2022 zijn binnen op de werkvloer geen rookruimtes meer toegestaan.
8. Ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Ouders kunnen dan (deels) betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste jaar na de geboorte of adoptie van hun kind. Ze krijgen straks van het UWV een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon (tot 50% van het maximum dagloon).